Per què Déu permet el sofriment?

Darrere d’aquesta pregunta s’amaga el dubte de si Déu és realment bo i just. Pensem que si Déu fos bo, no toleraria el sofriment i si fos just, faria que el dolent pagués per això.

Déu ens va crear lliures d’escollir fer el bé o el mal i tots nosaltres hem escollit el mal en algun moment de la nostra vida. Però des del nostre punt de vista sempre hi ha una persona pitjor que nosaltres. Pel que odia, el violador és pitjor; i per al violador, el que gaudeix matant és pitjor. Si Déu comencés a jutjar a la gent en aquesta vida, començaria pels més malvats avançant fins a un punt en el que hauria de condemnar el rancorós per causa de què perdona. A el final no quedaria ningú.

Déu no només pretén ser just i bo en aquesta vida, sinó també d’una manera eterna. Així que Déu jutjarà d’una manera justa tot el succeït a la Terra i d’això no hi ha dubte. El que va patir injustícia rebrà justícia, el que va morir de fam serà saciat, el que va patir serà consolat …

El problema no és tant entre Déu i els que pateixen, sinó entre Déu i els que no ajuden els que pateixen. El dia del Judici Final, tots serem jutjats i les accions que hàgim fet seran exposades. Si no ajudem a el pobre, Déu tampoc ens ajudarà a nosaltres. Si no consolem als que pateixen, Déu tampoc ens consolarà a nosaltres. Si no tenim misericòrdia dels altres, Déu tampoc tindrà misericòrdia de nosaltres.

Quan Jesús va estar a la Terra, va dedicar la seva vida als marginats, els captaires, les repudiades, els febles … i va criticar els religiosos que no posaven en pràctica els manaments de misericòrdia que Déu els havia manat. Ell es va fer model perquè aprenguéssim el que és bo. El fort va ser creat per ajudar al feble. Si el fort no compleix amb això, rebrà condemna i el feble rebrà l’ajuda que no ha tingut. Llavors, Déu ens ha enviat a nosaltres perquè mostrem a el món com és ell i podem fer-ho si seguin el model de Jesús.

Llavors, la pregunta no és tant “Per què Déu permet el sofriment?” sinó “Per què no estem ajudant al que pateix?” Si tothom ho fes, no hi hauria sofriment. Però Jesús també va avisar que la maldat augmentarà i, en conseqüència, el patiment continuarà.

Tot acabarà quan Jesús torni com a Rei del Regne dels Cels, el seu regne. I en aquest lloc no hi haurà sofriment, mal, maldat … perquè tots serem jutjats i només els que creguin que Jesús és el fill de Déu i que va ressuscitar d’entre els morts i perseverin fins a la fi, aquests seran els que viuran en aquest Regne eternament.

Per això és important penedir-nos ara que encara podem i deixar de viure d’una manera egoista com si fóssim déus. Ens hem de batejar per netejar-nos de tot aquest pecat i deixar la vella persona enrere. Només llavors podrem rebre l’Esperit Sant el qual ens ajudarà a poder mostrar a les persones com serà el Regne dels Cels.